DARMOWA WYSYŁKA PRZY ZAMÓWIENIU POWYŻEJ 600 ZŁ

Winiarnia Toreta

Półwysep Pelješac w Chorwacji słynie głównie z uprawy szczepu Plavac Mali i produkcji wysokiej jakości win czerwonych. Białe odmiany uprawia się tam w niewielkich ilościach i głównie jest to Rukatac, Kuč lub Chardonnay. Jednak wielu winiarzy na półwyspie ma w swojej ofercie również doskonałe wina ze szczepu Pošip, z uprawy którego znana jest niewielka wyspa, położona u wybrzeży półwyspu – Korčula. Część winiarzy z półwyspu ma na Korčuli swoje winnice a część kupuje winogrona od zaprzyjaźnionych rolników i w swojej winiarni przetwarza je na wino.

Zachwyceni aromatem, smakiem i jakością tego wina postanowiliśmy zwiedzić wyspę w poszukiwaniu lokalnych winiarzy. W malowniczym regionie Smokvica i położonej niedaleko Lumbardzie – rejonach znanych z upraw szczepu Pošip – można znaleźć małe, rodzinne winiarnie, które w sezonie letnim zachęcają do degustacji i zakupu win. Naszą uwagę przyciągnęła winiarnia Toreta, wyróżniająca się nazwą i nowoczesnym wzorem etykiet na butelkach. Winiarnie w Chorwacji zazwyczaj mają w nazwie nazwisko rodziny, która zajmuje się produkcją win, ale jak widać po tej winiarni, młodzi potomkowie rodzin z tradycjami winiarskimi chcą się wyróżnić i rozwijać, aby produkować wino również na eksport a nie wyłącznie dla zaspokojenia potrzeb wakacyjnych turystów.

Toreta to rodzinna, butikowa winiarnia specjalizująca się w produkcji młodych win z autochtonicznych odmian winorośli, takich jak Pošip, Rukatac i Plavac Mali. Historia tej winiarni zaczyna się od pradziadka Frano i Martiny Banicević, który nie tylko założył winnicę ale także skrupulatnie zapisywał wszystko o pracy w winnicy i procesie produkcji wina. Frano i Martina, korzystając z notatek pradziadka, odrestaurowali ponad stu letnie winnice i tworzą teraz własną wizję nowoczesnej winiarni na miarę światowych standardów. We wnętrzu winiarni stworzyli małe muzeum winiarstwa, w którym zobaczyć można nie tylko stare sprzęty używane do produkcji win ale też liczne notatki pradziadka. Ukłonem w stronę tradycji i historii winiarskiej tej rodziny jest też nazwa – Toreta, która jest lokalną nazwą małych, okrągłych kamiennych domków, które budowano dawniej na winnicach aby pracownicy mogli w nich odpocząć i schronić się przed słońcem lub gwałtownymi wiatrami.

Frano i Martina robią wysokojakościowe, wytrawne wina białe Toreta PošipPošip Sur Lie oraz półsłodkie wino o nazwie Principessa. Roczna produkcja tych win nie przekracza kilku tysięcy sztuk z każdego rodzaju i co roku we wrześniu winiarnia Toreta jest wyprzedana! Co roku duże dostawy wysyłane są np. do Kalifornii co oznacza, że Ci młodzi winiarze sprostali wyzwaniu światowej konkurencji, dzięki ciężkiej pracy ale też pasji do wina…

Previous slide
Next slide

Zamów wino z winnicy Toreta

Pełna oferta win z winnicy Toreta jest dostępna w naszym sklepie stacjonarnym we Wrocławiu i w sklepie internetowym.

Wystarczy kliknąć w link i przejść do kategorii Producent wina Toreta.

Koszyk

0
image/svg+xml

Brak produktów w koszyku.

Kontynuuj zakupy

Spróbuj ponownie

MUSISZ MIEĆ UKOŃCZONE 18 LAT ABY WEJŚĆ NA NASZĄ STRONĘ